Skip links

Feil areal på boligen?

Arealet til de fleste boliger måles i dag med en håndholdt lasermåler, penn og papir. Oppmålingen blir ofte feil hvis boligen har kurver, skrå vegger eller skråtak – som er normalt i eldre bygg. Dette er den vanligste feilen ved kjøp og salg av bolig, og utgjør 27 % av tvistesakene, ifølge Norsk takst.

DEL

Opplysninger om areal i salgsoppgaven

Når en bolig selges ved hjelp av eiendomsmegler er det et krav etter lov om eiendomsmegling at arealets størrelse blir opplyst i salgsoppgaven. Megleren legger gjerne oppmåling foretatt av takstmann til grunn, denne oppmålingen skal foretas i samsvar med NS3940 (Areal- og volumberegning av bygninger).

Utfør areal måling etter overtakelse av bolig

Du bør foreta oppmåling av boligen etter overtakelsen. En 3D-laserskanning gir deg nøyaktige tegninger med mål og areal av boligen, og i tillegg får du sjekket om arealet i salgsoppgaven er korrekt.

Skulle det vise seg at arealet som er oppgitt er feil, er det viktig å reklamere straks, fordi det gjelder korte reklamasjonsfrister. Dersom du venter mer enn 2 – 3 måneder, kan du risikere å tape din rett.

“Som takstmann sover jeg godt når jeg vet at målingen er utført korrekt. ”

Takstmann forteller videre; før brukte jeg mye tid på arealmåling og skisser. BRuksAreal.no er en lykke for oss som jobber i denne fagdisiplinen, dette på bakgrunn av de nye kravene som kom i 1.1.2022. Det er ikke til å legge under en stol at det er en menneskelig faktor inn i de tradisjonelle målingene, som øker risikoen på at målingene kan avvike. Måler du en liten leilighet til 19,49 m², skal du runde av til 19 m². Men hvis du måler den til 19,51 m² skal du runde av til 20 m² – her vil arealet ha et avvik på 5 %, hvis du ikke har målt korrekt med tradisjonell måling. 

Plantegninger utført av ingeniører

 

Etter at jeg ble bedriftskunde hos BRuksAreal.no kan jeg levere en tilstandsrapport med målsatte plantegninger innenfor en tidsramme som er mye kortere enn tidligere. Ikke minst får jeg mer tid til flere oppdrag og mer tid sammen med familien.

Trykk her for å se våre priser og avtal tid
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å forbedre din nettopplevelse.
Les mer
Dra