Skip links

Hva betyr BRA og BTA

Når du skal kjøpe, selge eller bygge bolig, er det en fordel at du vet hva de ulike begrepene betyr. For hva skiller egentlig BTA og BRA, og er balkongen inkludert i P-ROM?

DEL

Måleverdig areal: Felles for alle arealbegrep er krav til måleverdighet. Måleverdig areal skal være tilgjengelig (via dør, luke, trapp, permanent eller nedfellbar stige), ha gangbart gulv og en takhøyde på minimum 1,90m i minimum 0,60m bredde. Mot skråtak inkluderes også arealet inntil 0,60m utenfor høyde 1,90m mot skråtaket.

 

Bruksareal (BRA) er det viktigste begrepet å forstå seg på. Det er en betegnelse på boligens totale innvendige areal og deles inn i P-rom og S-rom. BRA måles fra innsiden av omsluttende vegger. BRA inkluderer alle innredningsenheter, altså vil ikke det å rive en vegg eller fjerne deler av kjøkkeninnredningen gi deg større areal. Innglassede balkonger regnes med i BRA som S-ROM. Åpne balkonger, terrasser og lignende regnes ikke med.

Bruttoareal (BTA) er en betegnelse for det totale arealet av boligen din. Dette vil alltid være det største tallet. BTA måles på utsiden av ytterveggene av boligen. Mot naboer eller fellesareal vil BTA måles til midt i veggen. BTA er viktig å merke seg i forbindelse med nybygg- eller påbyggprosjekter. Hvor stor plass krever den nye enheten? Har hagen kapasitet til et påbygg med BTA på 61 m2?

Primærrom (P-ROM) indikerer bruksarealet av rom som er til varig opphold. Det er dette tallet som ligger til grunn for kvadratmeterprisen. Etter 01.01.2008 har begrepet BOA (boligareal) gått ut og blitt erstattet av primærrom (P-ROM). For å regne ut P-ROM, fratrekkes kott, boder og tekniske rom fra BRA. 

P-ROM måles uten hensyn til byggeforskriftenes krav til rom. Det betyr at dersom et soverom for eksempel har for små vinduer i henhold til teknisk forskrift, vil rommet likevel medregnes i P-ROM-utregningen. Det er bruken av rommet som avgjør klassifiseringen.

Sekundærrom (S-ROM) er det totale bruksarealet i boligen som ikke kvalifiserer til oppholdsrom. Dette kan være matkjeller, kott, garderobe, walk-in-closet, innglasset balkong, uinnredet loft, bod, teknisk rom m.m. Hovedregelen er at S-ROM brukes til oppbevaring eller teknisk, og at det ikke betegnes som et oppholdsrom.

Ved å legge sammen S-ROM og P-ROM, finner man totalt BRA.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å forbedre din nettopplevelse.
Les mer
Dra